Yrityksiä Lohjalle, mahdollistako?

Lohjan tontinmyyntitulot olivat viime vuonna 1,7 ME. Siinä on mukana asuin- ja yritystontit. Esimerkiksi Tuusula sai yksittäisen tontin myynnistä datakeskukselle yli 4 miljoonaa. Yritysten houkuttelu Lohjalle ei ole onnistunut. Lohjan kaupungilta puuttui pitkään henkilö joka yrityksiä houkuttelisi. Vaikea sanoa paljonko tällä on ollut merkitystä siihen, että yrityksiä ei ole juurikaan saatu ja HopLop on viime aikojen merkittävin tulija. Lohjan ja koko Länsi-Uusimaan kiinnostavuus yritysten näkökulmasta on tutkitusti varsin pieni verrattuna kehyskuntiin 3- ja 4-tien suunnissa. 

Nyt kun Lohja alkaa yrityshoukutteluun vihdoin panostaa, annan samaa työtä tekevänä Lohjalle ilmaisen vinkin. Kannattaa keskittyä Espoossa toimiviin yrityksiin. Helsingin ja Vantaan suunnalta yritykset siirtyvät luontaisesti Keski-Uudenmaan suuntaan. Espoossa on yrityksiä joita länsisuunta kiinnostaa. Ne täytyy oppia löytämään. 

Myös lähikuntien suuntaan kannattaa kohdistaa markkinointia. Sitä tekevät muutkin, ei syytä kainostella. Yksi erityinen kohdealue voisi olla Länsirannikon aallonharjalla pyyhkivä meriteollisuusklusteri ja Uudenkaupungin autotehdas. Sijaintimme olisi otollinen alihankinnan tekemiseksi näiden suuntaan, ja käsipareja tarvitaan siellä nyt lisää. Sen sijasta että meidän osaava työvoimamme siirtyy sinne, voisiko tänne syntyä/laajentua lisää alihankintateollisuutta?

Paitsi tonttimarkkinointia, tarvitaan myös myyntityötä, sehän kunnissa harvemmin osataan. Tonttimyynnissä saattaa tavata henkilöitä, jotka ovat kiinteistönmuodostuksen huippuosaajia, mutta eivät ole saaneet lainkaan myyntityön koulutusta. Suosittelen Pauli Vuorion “Myyntitaidon käsikirjaa” alkajaisiksi. Seuraavaksi pitäisi saada myynnin työkalut kuntoon.

Lohjan työpaikkakehitystä on tukenut se, että valtaosa vähittäiskaupan yrityksistä on valinnut Nummelan sijasta sijaintipaikakseen Lohjan. Seutukeskusasema on ollut Lohjan pelastukseksi. Tämän kehityksen sementoisi Melban tai Nahkurintorin toteutuminen, näiden eteen tulee pistää nyt kaikki likoon. 

On hieno juttu, että Lohja on nyt aloittanut aktiivisen yritysten houkuttelun ja hankkinut siihen sopivia välineitä käyttöönsä. Harmillista vaan, että tätä työtä laiminlyötiin niin pitkään.

 

Mika Herpiö
Vaalikynä-palsta, Länsi-Uusimaa
8.3.2017