Opposition epäpuhdas sekakuoro

Eduskunnan oppositiopuolueet ovat kaikessa kiireessä jälleen runtanneet kasaan ”yhden sävelen” sekakuoron. Yhteinen sävel– tosin epäpuhdas –on valjastettu kritisoimaan mm. tulevaa soteuudistusta. Äänenjohtajina ovat vuorotelleet vaihtelevalla menestyksellä Li Andersson, Ville Niinistö ja Antti Rinne.

 Oppositio käyttää perinteistä oikeuttaan tietysti täysin oikeuksin. Mutta tälläkin kertaa viestin sisältö ja keinot ovat melkoisia riman alituksia. Äänestäjiä pelotellaan mm. totuudenvastaisilla ohilaukauksilla.  Toki sote-esitys ei ole vielä valmis ja hallituksella on vielä melkoinen savotta edessään. Mutta ei tilanne varmasti parane paikkansa pitämättömillä väitteillä ja ”vaihtoehtoisilla totuuksilla”. Mielessä voisi pitää myös sen, että hoitoketjut eivät nykyjärjestelmässä toimi tyydyttävästi. Ihmiset eivät mm. pääse kaikissa tapauksissa lääkäriin kohtuullisessa ajassa.

Yksi räikeimpiä väitteitä on mm. ”yksityistäminen antaa pörssiyhtiöille mahdollisuuden siirtää suomalaisten maksamia verorahoja voittoina veroparatiiseihin”!  Suurta ja valheellista propagandaa on nimenomaan mm. se, että olisi ”yksityistämistä”, kun jo markkinoilla toimiville yksityisille yrityksille annetaan lupa tarjota sotepalveluja maakuntien ja kolmannen sektorin rinnalla. ”Yksityistämistä” ei ole sekään, jos kunnallisista liikelaitoksista tehtäisiin osakeyhtiöitä.  Yhtiöittäminen tehdään vain sen vuoksi, jotta tasavertainen asema yksityisiin ja muihin palvelujen tuottajiin nähden turvataan. Uudessa sotelain luonnoksessa todetaan. ”Maakunnilla on palvelujen yhtiöittämisvelvollisuus silloin, kun maakunta hoitaa sote-tehtäviä kilpailutilanteessa markkinoilla tai palvelut ovat kansalaisen valinnan vapauden piirissä”.

Todettakoon tässä vielä sekin, että ”yksityistämistä” on se, jos valtio, kunta tai ylikunnalliset yhteisöt myyvät omistamansa liiketoiminnan kokonaan vapaille markkinoille. Tällaista ei tapahdu, eikä edes suunnitella tapahtuvan.

Pahalta maistuu myös se ohilaukaus ja siitä syntynyt mielikuva, että palveluiden tuottajiksi hyväksytyt voisivat toimia sote-markkinoilla ”villeinä ja vapaina” vailla mitään kontrollia. Demokraattisesti valitut maakuntavaltuustot päättävät ensinnäkin siitä, ketkä ja mitkä yhteisöt saavat tulevaisuudessa ylipäätään tarjota sote-palveluja. Mutta lisäksi maakuntavaltuustoilla tulee olemaan laissa määrättävä kattava valvontavastuu sekä toiminnasta että läpinäkyvyydestä.

Toivottavasti tällainen maakuntavaltuustojen vähättely ei johda siihen, että nyt ”korkealta ja kovaa” kailottavan sekakuoron viesti tulevien maakuntavaalien alla kuuluu ”unohtakaa maakuntavaltuustot, ne eivät päätä mistään eivätkä ne valvo mitään”!

 

Lohjalla 29.3.2017

Ilkka Lähteenmäki