Kunnallispolitiikkaa

Kunnallispolitiikkaa

Kuntavaalit tulivat ja menivät. Seuraavana ovat tulossa 2018 Presidentinvaalit ja samassa yhteydessä maakuntavaalit. 2019 on vuorossa eduskunta- ja europarlamenttivaalit, joten lähivuosina riittää vaaleja.

Lohjan valtuuston suurin ryhmä ei ole SDP eikä Kokoomus vaan eläkeläiset. Ammattiryhmistä suurimpana jatkaa opettajat. Mielenkiintoista, kun muistellaan valtuuston intoa lakkauttaa kouluja.

Paikallisen politiikan tyypillisiä lillukanvarsia on huudella 20t € perään, kun taas miljoonia ei edes huomata. Kaupungin henkilökunnan määrä on kasvanut vuosi vuodelta ja aiheuttanut miljoonien lisäyksen menoihin. Nyt viimein, Lohja on päässyt oikealle tielle, kunnan palveluksessa oli 2016 yli 50 henkeä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Liekö tämä ensimmäinen kerta kaupungin historiassa, todella hienoa. Ko. pienennys merkitsee n. 3-4 miljoonan Euron kevennystä kaupungin menoihin. On kuitenkin toivottavaa, ettei vähennys näy palveluissa, kouluissa ja terveydenhuollon palveluissa vaan pelkästään byrokratian keventymisenä. Tämä linja on oikea ja sitä on hyvä jatkaa.

Uudella valtuustolla on hyvä lähtökohta pyrkimyksessä saada Lohja oikeasti vetovoimaiseksi. Se voidaan tehdä parantamalla pienten koulujen tarjontaa mobilisoimalla erikoisopettajia ja parantamalla terveydenhoidon saatavuutta mobiiliyksiköillä. Lautakunnat voivat ottaa oman vastuunsa Lohjan kehittämisestä ja miksi ei myös virkamiesten toimien valvonnassa. Esimerkiksi nyt on oikeasti lopetettava ilmanvaihdon sulkemiset. Ilmanvaihdon päällä pitämisellä pidetään rakennukset paremmassa kunnossa ja estetään homeongelmien tulo. Kiinteistöjä Lohjalla onkin tuhottu jo melkoinen määrä.

Mielenkiintoista on katsoa maakuntahallinnon muotoutumista, minkä verran se oikeasti vähentää kunnan tehtäviä ja paljonko sinne lopulta ohjataan verotuloa, joka sitten on pois kunnan verotuloista. Haasteita uusille luottamushenkilöille!

Opeteltuani vaalityötä ja seurattuani taustalla toimivien, vallan kahvoissa roikkuvien meininkiä, niin saatan miettiä ehdokkuuksia ja poliittisen toiminnan tekemisiäni paremmilla eväillä. Kiitos kaikille minua äänestäneille luottamuksesta!

 

Länsi-Uusimaa, 23.5.2017

Klaus Turhanen

Maailmanmatkaaja, Aasian kulttuureiden opiskelija ja toimitusjohtaja

Twitter @Klasu_Lohjalta