Onko Lohjan talous muka velkavetoinen?

Lohjan talous oli hyvässä kunnossa vuonna 2002. Kuntataloutta oli Lohjalla pyöritetty vuosikymmenestä toiseen ja silti velkaa oli vain 342 euroa/kuntalainen. Sen jälkeen velkaantuminen onkin ollut nopeaa, mm. 2005 uutta velkaa otettiin yhtenä vuonna 383 euroa/kuntalainen. Viime vuoden lopulla velkaa oli jo 2521 euroa kuntalaista kohden. Miltei koko velka on syntynyt 2000-luvulla, vaikka samalla on eletty yhteiskunnan vauraimpia aikoja.

Lohjan ongelma ei ole iso velkamäärä. Melkein kaikki kunnat ovat velkaantuneet kovaa kyytiä, joten velkapottimme on ollut koko ajan Uudenmaan keskiarvon alapuolella. Ongelma on se, että velkaantumistahtimme on viime vuosina ollut poikkeuksellisen kovaa. 

Tarkastellaanpa kehitystä kuluvalla vuosikymmenellä, 2010-2016. Käytössäni on ollut luvut Inkoosta, Lohjalta, Nurmijärveltä, Porvoosta, Raaseporista, Salosta ja Vihdistä. Näistä kunnista kahdessa velkamäärä on tänä päivänä jopa pienempi kuin vuonna 2010: Inkoossa ja Porvoossa. Vihdissä velkataakka on lisääntynyt 9%, ongelmiin joutuneessa Salossa 33%. Nurmijärvellä ja Raaseporissa noin 50%. Lohjan velkataakka on samassa ajassa kasvanut 78,8%, ylivoimaisesti kaikkein eniten!

Lohjan velkaantuminen oli erityisen kovaa 2014-2015, molempina vuosina otettiin yli 280 euroa uutta velkaa per nuppi. Viime vuonna velkaantumisen tahti hidastui hieman, mutta 247 euroa lisävelkaa tuli kuitenkin itse kunkin osalle. Otimme taas yli 10 miljoonaa euroa lisävelkaa.

Aina voi vedota siihen, että olemme rakentaneet tällä rahalla hienoja kouluja, hienon kirjaston, monenmoista mahtavaa ja jopa tervettä rakennusta. Mikään näistä investoinneista ei kuitenkaan ole nyt tuottamassa meille säästöjä. Pikemminkin olemme saaneet uusia neliöitä lämmitettäviksi ja huollettaviksi. Nyt kun soten mukana lähtee iso osa kunnan verotuloista, uuvuttava velkataakka jää entistä kapeampien harteiden kannettavaksi.

Talous on tasapainossa, kun ei olla lakki kourassa pankissa jatkuvasti pyytämässä lisää lainaa. Siihen meillä on kymmenen miljoonan euron matka. Säästöjä käyttötaloudesta tai säästöjä investoinneista. Kunnes ne saadaan tehtyä, Lohjan talous on velkavetoinen. Oma vaalimottoni onkin yhä “Talous kuntoon ennen muuta”.

 

Mika Herpiö
23.3.2017